Čmelák uspořádal konferenci o ZELENÝCH PROFESÍCH

V rámci česko – německého  projektu "Zelené profese v krajině" se konala 24.2. konference pro všechny účastníky, odborníky a veřejnost.

Na konferenci přijeli zástupci ze 4 škol z Libereckého kraje, a to MŠ a ZŠ Stáž pod Ralskem, ZŠ Dubá, ZŠ Jablonné v Podještědí  a ZŠ Jabloňova, které se již druhým rokem projektu "Zelené profese v krajině" účastní. Zde žáci před zraky odborníků a ostatních škol prokázali poutavými prezentacemi na nejvyšší úrovni, že svých úkolů se v rámci projektu chopili svědomitě.  Odbornice za krajskou hygienu Martina Pokorná a odborník na lesnické hospodářství Jiří Antl vyjádřili obdiv a uznání nad tím, co žáci základních škol dokázali vyzkoumat a hlavně, jak výsledky své práce umí prezentovat.

Žáci jmenovaných škol si během účasti v projektu osvojili badatelsky orientovanou metodu výuky.  Naučili se stanovit si správně hypotézy, samostatně plánovat postup práce a navrhnout výzkum, který by na hypotézy odpověděl. Dokázali provést analýzu získaných dat a kriticky shrnout, zda jim jejich hypotézu potvrzuje či vyvracuje, vytvořit závěry a na základě toho všeho odprezentovat svou práci široké veřejnosti. Nemusí se totiž ničeho bát, mohou být na svou práci  hrdí a maji ji podloženou svými výzkumy.

Výsledky jejich objevných prací můžete nalézt na webových stránkách některých škol a později i v metodikách, které v rámci projektu jako inspirace pro další zájemce vzniknou.

A na co bylo bádání zaměřeno? Žáci zkoumali v oborech vodohospodářství a lesnictví, konkrétně se zaměřovali na čistotu vody a vliv slunce na růst stromů. Naučili pracovat s chemikáliemi a přístroji (např. luxmetry), které jsou v běžné výuce nedostupné, a které jim pro jejich výzkum zprostředkoval, stejně tak jako i další metodickou a materiální pomoc, Čmelák – Společnost přátel přírody.

Zobrazeno 2485 krát Naposledy změněno čtvrtek, 20 březen 2014 16:31

Aktuálně

• Čmelák - Společnost přátel přírody, o.s.

Švermova 32
    460 10 Liberec